Prin Decizia nr. 2 din 15 ianuarie 2014 publicată în Monitorul Oficial nr. 71 din 29 ianuarie 2014, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.5 și art.II pct.3 din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative și a articolului unic din Legea pentru modificarea art.253 ind.1 din Codul Penal.
Decizia califică neconstituțională înlăturarea, din categoria funcționarilor și a funcționarilor publici, a Președintelui României, deputaților și senatorilor, precum și a persoanelor care desfășoară profesii liberale, în bază unei legi speciale și care nu sunt finanțate de la bugetul de stat.
Curtea a constatat că, prin modificările operate, legiuitorul a afectat protecția penală acordată unor valori sociale importante. În condițiile în care mandatul prezidențial și cel parlamentar sunt definite ca funcții de demnitate publică, persoanele care ocupă aceste funcții exercită atribuții și responsabilități stabilite în temeiul Constituției și al legii, în scopul realizării prerogativelor de putere cu care sunt investite, la nivelul cel mai înalt în statul român.
Referitor la modificările aduse art. 253 ind. 1 din Codul Penal, Curtea a constatat că, potrivit art.1 alin.(5) din Legea fundamentală, respectarea Constituției este obligatorie. Parlamentul nu-și poate exercita astfel competența de incriminare și de dezincriminare a unor fapte antisociale, decât cu respectarea normelor și principiilor consecrate prin Constituție.