str. Matei Milo nr. 6 +40 31 432 6170

Dragne & Asociații participă la workshop-ul cu tema “stop cyberbullying!”, Cluj, 2018

Dragne & Asociații  a participat la Workshop-ul cu tema “STOP Cyberbullying!” din data de 24 iulie 2018, orele 17.00, Cluj–Napoca, România, ocazie cu care  Av. Georgiana Dragomiroiu, Senior Associate în cadrul firmei, a vorbit despre Cyberbullying-ul la locul de muncă și în domeniul afacerilor.

Evenimentul s-a adresat atât părinților, cât și oamenilor de afaceri și a reunit specialiști în domeniu dar și reprezentanți ai autorităților publice locale care au urmărit dezbaterea principalelor probleme în eforturile de luptă împotriva fenomenului de Cyberbulling, analizat atât din punct de vedere psihologic, medical dar și juridic.

În ceea ce privește manifestarea comportamentului de Cyberbulling în România, statul român nu are în acest moment un cadru legal specific pentru sancționarea comportamentului de bullying in genere.

La 25.10.2016 a fost înregistrat la Senatul României pentru dezbatere, proiectul de lege privind prevenirea și combaterea “bullying-ului/mobbing-ului”.

În reglementarea propusă, noțiunea de bullying a primit urmatoarea definiție:  – “reprezintă acel comportament de intimidare și persecutare a uneia sau mai multor persoane, caracterizat prin fapte de hărțuire verbală, de folosire a forței, amenințare, constrângere, abuzare, intimidare sau dominare agresivă, dacă acestea nu întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, având ca scop formarea, impunerea sau menținerea unei percepții privind superioritatea agresorului, pe de o parte, și a inferiorității victimelor, pe de altă parte, afectarea mintală, emoțională și a imaginii și a reputației victimelor.”

De asemenea, în lumina propunerii legislative, săvârșirea unor astfel de fapte de către mai multe persoane se numește “mobbing”, iar dacă se repetă și sunt cu intenție, intră sub incidența sancțiunilor disciplinare prevăzute de Codul Muncii, ca abateri disciplinare.

În ceea ce priveste reglementarea violenței psihice la locul de muncă în Uniunea Europeană, unele dintre statele membre au reglementat legislații specifice, în timp ce altele au considerat că legislația civilă/ penală/ de mediu/ sănătate și securitate este suficientă pentru a acoperi aceaste tipuri de agresivitate psihică la locul de muncă.

Workshop-ul a fost organizat de către societatea de avocați IUGA & Asociații din Cluj în colaborare cu Dragne & Asociații.

BACK