str. Matei Milo nr. 6 +40 31 432 6170

Prima exceptie de neconstitutionalitate admisa cu privire la dispozitiile Noului Cod de procedura civila

Prin Decizia nr. 473 din data de 21 noiembrie 2013, publicata in Monitorul Oficial nr.30 din 15 ianuarie 2014, Curtea Constitutionala a dispus ca art. 659 alin. (2) din Noul Cod de procedura civila  este neconstitutional. Acesta prevede ca Ministerul Public, la solicitarea executorului judecatoresc, avea obligatia de a face demersuri pentru aflarea anumitor date despre debitorul urmarit.

Procurorii puteau fi sesizati cu astfel de cereri numai in cazul in care toate celelalte institutii publice, persoane fizice sau persoane juridice, nu furnizau informatii suficiente pentru a se atinge scopul procedurii, anume satisfacerea creantei.

Aceste informatii se puteau referi la entitatile bancare unde acesta are deschise conturi, daca detine titluri de stat sau orice valoare in patrimoniul acestuia care poate fi urmarita silit.

S-a stabilit de catre Curtea Constitutionala ca textul de lege nu este clar si previzibil, nesocotind rolul procurorului in activitatea judiciara si incalcand, de asemenea, principiul impartialitatii activitatii procurorului.

BACK