str. Matei Milo nr. 6 +40 31 432 6170

“Taxa de primă înmatriculare” devine timbrul de mediu

“Taxa de primă înmatriculare” a fost înlocuită cu timbrul de mediu. Acesta se plăteşte, de asemenea, o singura dată, în principal la înmatricularea vehicului în evidenţele autorităţii competente din România de către primul proprietar al acestuia din România.

Ordonanta de urgenţă nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 119/04.03.2013 şi a intrat în vigoare la data de 15 martie 2013.

Principalele modificări în această materie sunt:

  • micşorarea sumelor datorate la înmatricularea vehiculelor non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 şi creşterea sumelor datorate la înmatricularea vehiculelor Euro 3 şi Euro 4;
  • obligativitatea achitării timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului „second-hand” pentru care nu a fost achitată taxa de primă înmatriculare (respectiv, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule) potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării;
  • obligaţia de plată a timbrului de mediu trebuie îndeplinită şi în cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului „second-hand”pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata acestor taxe.
BACK