Camelia Floca, avocat colaborator senior la Dragne & Asociații, a comentat pentru săptămȃnalul de business Capital pe marginea proiectului de lege privind restituirea proprietăților confiscate abuziv de regimul comunist.
Astfel, aproape 300.000 de dosare prin care sunt revendicate case şi terenuri confiscate abuziv înainte de 1989 aşteaptă să fie soluționate. Acestea ar urma să primească o rezolvare până în 2017, potrivit proiectului de lege privind despăgubirile pentru care guvernul Ponta îşi va asuma răspunderea în Parlament şi care a fost inițiat în urma deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului.
Conform proiectului, vor avea întâietate despăgubirile în natură, care, la nivel local, vor trebui să fie realizate până la 1 ianuarie 2016. Procesul de despăgubire va avea mai multe etape, sau va putea îmbrăca mai multe forme, în funcție de decizia autorităților: restituire în natură pe plan local, compensarea prin puncte decisă la nivel central, licitații cu acele puncte pentru imobile din fondul național şi, abia din 2017, valorificarea punctelor în numerar.
Ȋn opinia Cameliei Floca, este extrem de probabil ca forma actuală a proiectului să ducă la îngreunarea şi întârzierea rezolvării dosarelor de despăgubire, şi nu la soluționarea acestora într-un mod rapid şi echitabil. Procedura extrem de complicată, termenele îndelungate, sistemul de licitare cu puncte, toate acestea pot duce la noi amȃnări şi abuzuri.
Descarcă fișierul [PDF, 229 KB]